Ordna egen edcamp?

Är du sugen på att skapa din egen edcamp?

I så fall tycker vi inte att du ska tveka, vi har ännu inte hört någon som ångrat sig – tvärtom har många (som vi) blivit bitna…

Det bästa är att det inte finns några begränsningar – landet är stort och dagarna 365 om året.

Vad behövs då för att genomföra en edcamp?

 1. en eller flera personer som säger ”ja, då gör vi!” (istället för ”man borde”, ”någon borde”, ”kanske skulle man”…).
 2. lokal, gärna en med whiteboard eller motsvarande, vilken på något sätt går att möblera i olika grupper (kan vara en enda stor lokal eller en lokal med anslutande mindre)
 3. deltagare
 4. inramning (någon som hälsar välkommen och har gjort upp grid, namnlappar till deltagare, pennor och postit).
 1. du kanske är en av dem? antagligen eftersom du läst såhär långt.
 2. hör exempelvis med lokala företag, skolor, samlingslokaler, konferenshotell, högskolor mfl som kan tänkas låna ut lokal mot lite attraktiv good-will. Det får gärna finnas någon slags förtäring i anslutning. Med fördel kan man låta denna sponsras; av läromedelsförlag, försäkringsbolag, fackförbund, lokala företag, skolor…
 3. twitter verkar vara ett oöverträffat sätt att finna intresserade lärare. Man kan också gå ut via facebook, huvudmäns mailsystem, fackförbundens e-postlistor (medlemsaktivitet) eller ägna sig åt mer eller mindre traditionell marknadsföring. Mun-till-mun ska inte underskattas!
 4. det är egentligen bara att köra! kan vara bra att bestämma twittertag och fundera över dokumentation.

Var och en som tänker sig arrangera ett edcamp med nedanstående förutsättningar får utan kostnad låna utrymme här på edcamp.se. Man kan också få en e-postalias typ plats@edcamp.se som vidarebefordras till arrangörerna. Hör bara av er till ja@edcamp.se!

Fler tips på sidan Arrangörstips.

Bli mer än gärna en del av det informellt hållna nätverket Edcamp Sverige.

 

11 reaktion på “Ordna egen edcamp?

 1. Hej

  Jag bor i Hudiksvall och är jätteintresserad att ta reda på om det finns något på gång i mina trakter. Var läggs det ut?

  • Om vi väl får höra talas om det lägger vi ut det här bums! Annars har Twitter visat sig vara ett bra ställe för utbyte lärare emellan, kan varmt rekommenderas.

   Om det inte kommer något till Hudik så är det inte svårt att själv göra något åt saken, det som behövs är i princip en lokal och ett gäng lärare!

 2. Nu har vi börjat dra i trådarna ordentligt för att få till ett EdCamp Linköping till hösten. Det är väldigt spännande och efterfrågan på EdCamp kommer från alla möjliga håll. Jag hoppas verkligen att vi kan göra det här och att pedagoger i vår kommun tar chansen att vara med.
  //Martina

  • Kul! Det är klart ni kan göra en Edcamp – lite engagemang och en lokal är det som behövs, resten ordnar sig! Engagemang brukar även kunna locka lärarna att delta, jag har inte sett någon ångra sitt deltagande på edcamp.

 3. Hej
  Hur ser ni på att nischa en Edcamp? Inte i betydelsen att exludera. Nej, nej men att i inbjudan rikta sig lite extra mot en sorts lärare (språklärare, montessorilärare ect) men samtidigt vara tydlig med att alla är välkomna. /Susanne

  • Har gjorts ganska många gånger, som alltid är det för- och nackdelar med det. Om man samtidigt är tydlig med att alla som vill prata skola är välkomna ser jag inga problem, utan mer upp till varje arrangör att få den twist man själv anser är rätt för situationen och engagemanget.

   Just Do It!

 4. Har funderingar om Ed Camps kan göras inom samma arbetsplats – dvs jag jobbar på ett språkcentrum som modersmålslärare och kan man då ha en ”Ed Camp” regulbundet bara för oss modersmålslärare – inom samma arbetsplats?

  • Absolut kan det göras. Sedan kan jag själv även fundera på vad nackdelen kan vara att ha det internt men samtidigt även erbjuda det externt? Dvs om någon vill komma utifrån så torde det i allmänhet ge mer än det smakar? Men det är absolut upp till var och en att göra som man finner bäst tänker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *